General Željko Glasnović I Dario Kordić Podržali Hrvatsku republikansku Stranku Uoči Izbora U BiH, donosi Narod.Hr

Izbori 2018 Objave

“Politika je umjetnost određivanja prioriteta. Ona nikada nije statična nego uvijek traži novu nadu, nova i bolja rješenja. Ako itko ima više kredibiliteta i integriteta od Darija Kordića, ja ga ne znam. Ljudi s dokazanom žrtvom, koji su vodili osobnim primjerom zaslužuju povjerenje i danas su nam nužno potrebni u vodstvu i svim sferama javnog djelovanja. Partija nije država. Mi trebamo novo vodstvo, a ne statičnu grupaciju aparatčika i poslušnika,“ kazao je to još početkom mjeseca svibnja u intervjuu za facebook stranicu Hrvatskih zvona general Željko Glasnović, zastupnik u Saboru RH, odgovarajući na pitanje misli li da je vrijeme za neke nove ljude, neku novu oporbu s obzirom da je podržao Udrugu Hrvatska zvona i Hrvatsku republikansku stranku, a čega se u svom tekstu dotaknuo portal narod.hr

Ovaj portal također podsjeća da je Hrvatska republikanska stranka osnovana 11. svibnja 2014. godine te da je uoči ovih izbora dobila podršku upravo od Udruge Hrvatska zvona čiji je istaknuti član, ranije spomenuti, Dario Kordić.
Hrvatska republikanska stranka za glavni cilj ima rješenje ustavno-pravnog statusa bosanskohercegovačkih Hrvata te se zalaže za administrativno-upravnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom odnosno za treći entitet u Bosni i Hercegovini, navodi dalje narod.hr te objašnjava da su Opći izbori, koji će biti održani 7. listopada, izravni, a na istima će se birati članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Zastupničkom domu državnog parlamenta, zastupnici u Zastupničkom domu Federacije BiH te u Narodnoj skupštini Repubike Srpske, zatim predsjednik i dva potpredsjednika svakog od ta dva entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Izbori su raspisani unatoč činjenici da su neke od odredbi aktualnog Izbornog zakona stavljene izvan snage odlukom Ustavnog suda BiH, koji je još 2016. godine ocijenio kako tadašnja rješenja kojima je definiran način neizravnog biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH nisu sukladna Ustavu, no izmjene se mogu donijeti do 7. rujna kada parlament prestaje s radom, objašnjava dalje narod.hr složenost izbornog procesa u BiH te zaključuje da, u slučaju da se ne izmijeni Izborni zakon BiH, postoji opasnost da se neće moći provesti rezultati izbora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *